'De Belastingdienst is intern ontploft'

Politiek
maandag, 25 mei 2020 om 7:26
45925594 m
De mensen van de Belastingdienst zijn er aan gewend dat zij onderzoeken of wij niet deugen. Nu zijn ineens de rollen omgedraaid en wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de Belastingdienst.
Vorige week dinsdag maakte staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) bekend aangifte te hebben gedaan bij het Openbaar Ministerie. Er zijn serieuze aanwijzingen aanwijzingen dat er in het toeslagendossier ambtsmisdrijven zijn gepleegd door de Belastingdienst. Zo zou er mogelijk sprake zijn geweest van ‘beroepsmatige discriminatie’ en ‘knevelarij’, het ten onrechte vorderen van geld van belastingplichtigen.
Kort daarna werd een aantal topambtenaren aangepakt. Vier voormalige leden van het zogeheten Managementteam Fraude werd de wacht aangezegd.
Bij de fiscus is de strafrechtelijke aangifte „als een bom ingeslagen”, zo schreef de waarnemend directeur-generaal in haar interne weekbericht volgens NRC. Ze beschrijft een „stroom aan emoties”, zoals boosheid, frustratie, angst, verbazing en schaamte.
Binnen de dienst heeft het bericht over de topambtenaren voor nog veel meer angst en frustratie gezorgd. „De dienst is intern ontploft. De angst is gigantisch omdat dit willekeur is, vanuit politiek opportunisme.”
Bron(nen): NRC (€)