De longarts die belazerd werd door Plasterk: 'Juridisch was het vast oké, maar ethisch niet'

Politiek
woensdag, 22 mei 2024 om 8:33
schermafbeelding 2024 05 22 om 084520
Omdat Ronald Plasterk miljonair wilde worden kreeg een groep patiënten met longkanker niet de behandeling die hun leven had kunnen redden.
Longarts Harry Groen van het UMCG, legt in het Dagblad van het Noorden uit hoe Plasterk hem en vooral zijn doodzieke patiënten bij de neus nam.
,,Er zit een smet op hem”, zegt porfessor Harry Groen over Ronald Plasterk. Beide heren werkten intensief samen aan een kankervaccin. Plasterks bedrijf Frames Therapeutics ontwikkelde kankervaccins met eiwitten van de tumor die gezonde lichaamscellen niet hebben. Om het getest te krijgen op patiënten, kwam hij in contact met longarts Groen van het UMCG.
,,De methode was al bekend, maar wat Plasterk er aan toevoegde was een verbeterde techniek”, zegt Groen. ,,Het zag er heel goed uit. Ik wilde het graag naar Groningen brengen, omdat de behandeling van longkankerpatiënten beter moet. Dat is wat je als academisch arts ook moet doen, zoeken naar betere behandelmethoden voor je patiënten. Dit zag er hoopvol uit.”
,,Een aimabele, erudiete en wat ijdele man” 
Het testen van het vaccin op zijn patiënten kwam een stap dichter bij toen ze toestemming kregen van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) in Den Haag. Totdat Groen tot zijn schrik in juli 2022 te horen kreeg dat de klinische trials niet doorgingen, omdat er geen geld voor zou zijn. Twee weken later kwam Groen achter de echte reden: Plasterk had zijn bedrijf voor 32 miljoen euro verkocht aan de Duitse farmareus CureVac.
Niet alleen Groen en zijn patiënten bleven met lege handen achter; Plasterk maakte bij de ontwikkeling ook gebruik van subsidies en schakelde naast het UMCG ook het Amsterdam UMC in.
,,Ik ben heel erg boos op hem geweest en dat heb ik hem laten weten”, zegt Groen. ,,Plasterk heeft me excuses aangeboden, net als aan Pieter Omtzigt dus. Hij heeft erkend dat hij het niet goed gecommuniceerd heeft. Juridisch zal het allemaal in orde zijn, maar of het ook ethisch is, dat kun je betwijfelen," zegt Groen die Plasterk omschrijft als ,,en aimabele, erudiete en wat ijdele man”.