De PvdA is stuk en positie Hamer wankelt

Politiek
dinsdag, 06 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Nu de peilingen voor de PvdA treuriger zijn dan sinds de oprichting van de SDAP, neemt de paniek onder kamerleden, ministers, raadsleden en wethouders toe, schrijft NRC Handelsblad in een reportage. In de kamer vraagt men zich vooral af welk gezicht naar buiten de zaak kan redden. Behalve partijleider Wouter Bos op Financiën zijn er nauwelijks ministers die de partij veel goed doen. Jacqueline Cramer (Milieu) en Ronald Plasterk (Onderwijs) zijn niet het PvdA-gezicht in het kabinet geworden waarop de partij hoopte. Eberhard van der Laan (Integratie), kan er een worden, maar veel tijd heeft hij niet meer. Ook op het optreden van fractievoorzitter Hamer is kritiek. Al bij haar verkiezing was duidelijk dat Hamer geen sterk debater is. Haar krachten liggen elders: in het onderhandelen met de coalitiepartners en het kabinet, in het managen van de fractie. Maar nu de verkiezingen dichterbij komen, zijn er PvdA’ers die het gemis aan een meeslepende fractievoorzitter steeds sterker voelen. Over het partijbestuur bestaat ook al niet veel vrolijkheid. Wel groeit binnen de fractie het besef dat het „erop of eronder” is, zegt een Kamerlid. „Wij zijn strijdbaar”, zegt een ander. Hoe nu verder? Daarop heeft Diederik Samsom in een e-mail aan collega’s geen antwoord: „Hoopvolle gedachten dat dit wel weer overwaait, dat we uiteindelijk beloond worden wanneer we volhouden, dat de kiezersgril net zo makkelijk weer onze kant op komt waaien, kunnen we echt beter laten varen. Met gewoon doorwerken helpen we onze beweging er niet bovenop. Er is een drastischer aanpak nodig.”
Wat die is, moet de komende tijd blijken.
Intussen meldt de Volkskrant dat de dagen van Mariette Hamer zijn geteld. Minder dan een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen is binnen de PvdA discussie losgebarsten over haar positie als fractieleider. Veel leden willen dat Diederik Samsom het roer overneemt.
Prominent PvdA-lid René Cuperus riep woensdagavond de fractie op Hamer weg te sturen. ‘Het is helemaal niet raar om Hamer te wisselen voor Samsom’, aldus Cuperus. Cuperus is verbonden aan de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de partij. Hij staat dicht bij partijleider Bos