De strijd begint: wat willen de belangrijkste landen?

Politiek
zaterdag, 14 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vandaag komen de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de twintig belangrijkste economieën bijeen, mede als voorbereiding van de top van wereldleiders in Londen op 2 april.
Dat de landen het vrijwel over niets eens zijn, is bekend. Maar wie vindt nou wat, en welke landen delen gemeenschappelijke standpunten? De Financial Times heeft een prachtige interactieve grafiek die dat heel duidelijk maakt. kies een standpunt (bijvoorbeeld: strijd tegen protectionisme) en je ziet welke landen dat belangrijk vinden (Turkije, Canada, India, Brazilië, Japan en Zuid Korea). Kies een land, en je ziet wat de standpunten van dat land zijn en hoe slecht de economie van dat land er voor staat.
Volgens de Economist is de kans dat de leiders op 2 april iets wezenlijks zullen bereiken buitengewoon klein. De grafiek toont dat de opvattingen over de kernthema's daarvoor ook teveel uiteen lopen. Een leerzame en onderhoudende grafiek, met meer informatie dat een hele krantenpagina kan bevatten. En om een idee te geven hoeveel werk in en zo'n plaatje wordt gestopt, hier de lijst van FT-medewerkers die bijdroegen aan de tot standkoming: John Aglionby, Alan Beattie, Bertrand Benoit, Mure Dickie, Guy Dinmore, Geoff Dyer, Charles Clover, Andrew England, Ben Hall, James Lamont, Richard Lapper, Chris Mason, Christian Oliver, George Parker, Stanley Pignal, Peter Smith, Delpine Strauss, Adam Thomson, Jude Webber and Jonathan Wheatley