De topspionnen van het Midden-Oosten

Politiek
door Admin
dinsdag, 21 juli 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Amerikaanse opinieblad Foreign Policy houdt van lijstjes en zet vaak interessante dingen op een rij. Zo heeft FP nu de vijf machtigste spionnen uit het Midden-Oosten onder de loep genomen. Uiteraard ontbreekt de directeur van de Mossad niet, maar ook de Arabieren en Iran hebben een aantal invloedrijke 'spoken' in huis.
- Meir Dagan (Israël). De in de Sovjet-Unie geboren leider van de Mossad was commandant tijdens de Zesdaagse Oorlog en de oorlog in Libanon in 1982. Hij dankt zijn positie aan zijn innige vriendschap met de comateuze ex-premier Ariel Sharon. Dagan (foto) zit al acht jaar op zijn post, uitzonderlijk lang voor een Mossad-chef. Naar verluidt vergaart hij uitstekende inlichtingen over aartsvijand Iran en was zijn dienst het brein achter het opblazen van Hezbollah-commandant Imad Mugniyah en het bombarderen van Syrische nucleaire installaties in 2007.
- Omar Suleiman (Egypte). Hoofd van de Egyptische inlichtingendienst en kanshebber voor het presidentschap, mocht Mubarak in de komende jaren overlijden. Redde het leven van Mubarak door een gepantserde Mercedes mee te laten vliegen tijdens een staatsbezoek van de president aan Ethiopië, waar inderdaad een aanslag op zijn leven plaatsvond. Staat bekend als briljant bestrijder van islamitisch extremisme, zowel in binnen- als buitenland.
- Qassem Suleimani (Iran). Commandant van de Quds, een speciale eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Een veteraan van de Irak-Iran oorlog en benoemd door één van de huidige Iraanse oppositieleiders, ayatollah Rafsanjani. Hield zich de afgelopen jaren bezig met het steunen van de opstandelingen in Irak en terreurgroepen als Hezbollah en Hamas. Schijnt een vertrouweling van grootayatollah Khamenei te zijn.
- Assef Shawkat (Syrië). Voormalig hoofd van de Syrische militaire inlichtingendienst en nu stafchef van het leger. Heeft een relatie met de dochter van ex-dictator al-Assad. Was vermoedelijk het brein achter de liquidatie van de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri. Leed een nederlaag door de Israëlische moord op Hezbollah-commandant Mugniyah, maar blijft één van de machtigste mannen binnen het Syrische regime.
- Prins Muqrin Bin Abdul-Aziz (Saoedi-Arabië): Directeur van het Saoedische inlichtingenagentschap. De jongste zoon van de gelijknamige stichter van het Saoedische koninkrijk en een vertrouweling van de huidige koning Abdullah. Onderhoudt innige banden met de (eveneens soennitische) Pakistaanse en Afghaanse regeringen en dringt naar verluidt aan op onderhandelingen met gematigde Taliban. Doet ook een poging om het geïsoleerde Syrische regime uit de armen van Iran te drijven.
Bron(nen): Foreign Policy