Debat in Frans parlement stilgelegd na opmerking: 'Ga terug naar Afrika'

Politiek
vrijdag, 04 november 2022 om 12:22
anp 457172473
Een debat van het Franse parlement is stilgelegd nadat een extreemrechts parlementslid naar een zwarte collega riep: "Ze moeten terug naar Afrika."
Grégoire de Fournas, lid van de extreemrechtse Rassemblement National van Le Pen, zei later dat zijn opmerking niet gericht was aan Carlos Martens Bilongo zelf, maar aan migranten die proberen over zee Europa te bereiken. Parlementariër Bilongo zegt dat hij geboren is in Frankrijk en dat de opmerking 'beschamend' was. Premier Elisabeth Borne gaf aan dat er 'geen ruimte is voor racisme'.
Toen de opmerking werd gemaakt, eiste voorzitter Yael Braun-Pivet dat diegene zich bekendmaakte. Daarna schreeuwden de parlementsleden 'eruit, eruit eruit' en werd de vergadering geschorst.
Bilongo, lid van de linkse partij LFI van Mélenchon, zei: "Vandaag gaat het weer om de kleur van mijn huid. Ik ben geboren in Frankrijk, ik ben een Frans parlementslid."
De Fournas verdedigde zichzelf door te zeggen dat hij verwees naar de 'boten die migranten naar Europa vervoerden' maar later bood hij zijn excuses aan voor het 'misverstand' en omdat hij Bilongo gekwetst had.
LFI-leider Jean-Lux Mélenchon tweette later dat de opmerking 'voorbij intolerant' ging en dat De Fournas uit het parlement zou moeten worden gegooid.
Rally National, de partij van Marine Le Pen verloor in juni de verkiezingen nipt van Macron, maar haar partij kreeg er wel 89 zetels bij in het parlement en werd daarmee tien keer zo groot.
Bron(nen): BBC News