Donner op een vriendelijke manier heel naar, intimiderend zelfs.

Politiek
door Gerard Driehuiszaterdag, 04 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Reconstructie van het neerslaan van De Opstand van Klink in De Volkskrant. Een fragment. Zo gaan CDA'ers met elkaar om. Woensdagavond. Een groot deel van de fractie – degenen die wél verder willen met de onderhandelingen – zet zich aan een biertje op het terras. Het is uit hun handen, Donner moet de bezweringsformule zien te vinden waarmee de drie binnenboord worden gehouden.Op het ministerie van Sociale Zaken zijn de vier druk bezig als een primeur van het 8-uur Journaal de zaak kantelt. De brief van Klink is uitgelekt, het Journaal citeert er letterlijk uit. Klink kan op geen enkele manier terug.De verklaring waaraan Donner werkt, heeft het over ‘zorgen’ bij fractieleden. Klink en de zijnen staan erop dat dat wordt verzwaard tot ‘bezwaren’. Klink wil en zal op geen enkele manier afstand nemen van zijn eigen brief.
Ze gaan in overeenstemming uit elkaar, maar worden rond tien uur ’s avonds nogmaals op het ministerie ontboden om de puntjes op de i te zetten.
In de omgeving van de drie dissidenten wordt geconstateerd dat ze aangeslagen terugkomen van het gesprek met Donner. Er is teleurstelling en woede. Donner zou op een vriendelijke manier heel naar zijn geweest, intimiderend zelfs.
Het is rond elven als Verhagen zijn kamer uitkomt en de samendrommende pers gerust stelt: ‘Wij komen hier eensgezind uit.’
Achter de gesloten deuren blijkt het echter allesbehalve in kannen en kruiken. Klink wil nóg een wijziging: hij wil niet alleen in de verklaring hebben staan dat hij ‘bezwaren’ heeft, maar ‘grote’ bezwaren. De sfeer wordt zeer emotioneel en geïrriteerd.
Sommige Kamerleden spreken van dreigementen aan het adres van de drie dissidenten. Dat ze de fractie zouden worden uitgezet en hun Kamerzetel moeten opgeven. Iets wat volgens de regels van het parlement helemaal niet kan. ‘Er hing een sfeer van: het is gedaan, we komen er niet meer uit.’
De way out komt uiteindelijk rond enen van Marja van Bijsterveldt. De fractieverklaring, die niet is gepubliceerd maar alleen is voorgelezen, wordt: ‘Er zijn grote bezwaren maar die kunnen worden weggenomen’.
Voor het hele lezenswaardige stuk: koop De Volkskrant