Driekwart Iraans parlement vindt dat betogers 'oorlog tegen God' voeren. Daar staat de doodstraf op

Politiek
donderdag, 10 november 2022 om 16:18
anp 457359292
Het is al maanden erg onrustig in Iran. Er braken grootschalige protesten uit na de dood van Mahsa Amini, die door de moraalpolitie was gearresteerd vanwege het niet correct dragen van haar hoofddoek. Duizenden demonstranten zijn opgepakt en hen hangen nu ernstige straffen boven het hoofd.
Steeds meer vrouwen en mannen steunen openlijk de strijd voor meer vrouwenrechten in het aartsconservatieve land. Vrouwen gooien demonstratief hun verplichte hoofddoek af, steken hem in brand of zwaaien ermee in de lucht. De roep om het aftreden of zelfs de 'dood van de dictator' Ayatollah Khamenei wordt steeds luider in de straten en op social media.
Nu heeft ook de beroemde Iraanse actrice Taraneh Alidoosti zich uitgesproken voor vrouwenrechten op Instagram, door haar acht miljoen volgers een foto te tonen van haarzelf zonder hoofddoek. Ze houdt daarbij een protestbord vast met de leus 'Vrouw, Leven, Vrijheid'.
Alidoosti woont in Iran en heeft gezegd daar te blijven. Ze is bereid 'een prijs te betalen' om haar rechten als vrouw te verdedigen. Er zijn al meerdere mensen uit de Iraanse filmindustrie opgepakt voor soortgelijke steunbetuigingen, en de straffen die de moraalpolitie en het parlement hen willen opleggen, zijn niet mals.
Er zijn al bijna 15.000 demonstranten gearresteerd en afgelopen weekend heeft het Iraanse parlement besloten harder op te treden tegen betogers. Driekwart van de politici zijn conservatieve hardliners die vinden dat de demonstranten een 'oorlog tegen God' voeren, en daar staat in principe de doodstraf op.