EU: Beetje akkoord, maar over de meeste zaken grote spanning

Politiek
vrijdag, 09 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een ding is gelukt. De Europese leiders zijn het in de late uurtjes eens geworden over strengere begrotingsregels. Die brengen de 'begrotingsunie' waar 'Merkozy' voor ijvert dichterbij. Landen die hun begrotingstekort niet tijdig onder de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) verminderen, krijgen voortaan automatisch een sanctie. Wat geregeld moet worden is dus duidelijk, maar hoe niet. Hoe alles al dan niet in de Europese verdragen wordt ingeschreven, blijkt een immens struikelblok. Zo blijft de vraag of de afspraken in de Europese verdragen worden verankerd, voorlopig onbeantwoord.
Voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel is een verdragswijziging haast een principekwestie. Ze vond een medestander voor haar pleidooi in de Franse president Nicolas Sarkozy.
Voor andere Europese partners, zoals de Britten en de Zweden, zijn de plannen van 'Merkozy' uit den boze. De Britse premier David Cameron liet al herhaaldelijk verstaan dat hij elke verdragswijziging zal gebruiken om bevoegdheden van Brussel naar Londen terug te halen.
President Herman Van Rompuy stelt een snelle verdragswijziging voor, die geen ratificatie vergt in alle 27 lidstaten. Een echte verdragswijziging duurt immers lang en de uitkomst is onzeker. Vandaag moet dat worden beslist en ook hoe de crisis moet worden opgelost. En dan is er onmin over twee steunfondsen zoals Europa min Duitsland wil en een steunfonds, wat Merkel eist. In het compromis zullen vermoedelijk het IMF en de ECB een grote rol spelen.