EU zet zichzelf steeds meer op de kaart

Politiek
door Admin
vrijdag, 26 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Toen een nieuwe mijlpaal was bereikt met de uitverkiezing van Herman van Rompuy als Europees president en van barones Ashton als minister van Buitenlandse Zaken, schreef de Amerikaanse Anne Applebaum een dodelijke column.
Stel, zo zei ze, dat de nood aan de man komt en president Obama pakt de telefoon voor spoedoverleg met de leiding van Europa, wie moet hij dan bellen? De nieuwe president Van Rompuy? Of EU-voorzitter José Manuel Barroso? Of voor de zekerheid gewoon Angela Merkel en Nicolas Sarkozy?
Vermoedelijk kan Obama barones Ashton of Upholland van zijn telefoonlijstje schrappen, want de splinternieuwe Europese minister blijkt deze week domweg te zijn vergeten dat er een topoverleg plaats zou vinden inzake defensie-aangelegenheden.
Lady Ashton was voor representatieve verplichtingen in de Oekraïne en verzaakte zo bij een bijeenkomst van Europese defensie-ministers op Majorca, een omissie die door menigeen hoog wordt opgenomen. Waarbij de Fransen alvast beginnen te stoken tegen Ashton.
Eerder al was haar weigering om naar Haiti te gaan en aldaar medeleven te betuigen aan de slachtoffers van de aardbeving namens de EU niet in goede aarde gevallen.
The Times legde links en rechts zijn oor te luister en noteerde met enie ggretigheid de vele kritiek op de nieuwe bewindsvrouwe. Waarbij hoe dan ook de vraag blijft, die ook al door Henry Kissinger is opgeworpen: "Who do I call if I want to speak to Europe?”
Bron(nen): The Times