Europeanen proefkonijnen van Amerikaanse farmaceutische industrie

Politiek
woensdag, 29 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
'Het is de volgende grote stap in het proces van globalisering en er zijn goede redenen om te wensen dat dit niet zo was', constateert Vanity Fair. Steeds meer farmaceutische laboratoria in de VS testen hun geneesmiddelen in het buitenland op proefpersonen die niet van alle veiligheidswaarborgen profiteren. Die proefpersonen bevinden zich niet alleen in derdewereldlanden, maar ook Europa, schrijft VF. Van 2004 tot en met 2007 is het aandeel klinische testen dat in de VS werd uitgevoerd met 5,2% gedaald, terwijl in Oost-Europa het met 16% toenam, in Azië met 12% en in Zuid-Amerika met 10%.
Voordeel voor de laboratoria? De tests kunnen onder minder strenge en goedkopere voorwaarden worden gedaan. Bovendien kunnen volgens VF positieve resultaten worden verkregen waarmee de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) overtuigd kan worden dat de geneesmiddelen voor Amerikanen veilig en doeltreffend zijn. In 2008 was 80% van de farmaproducten die door de FDA werden beoordeeld, buiten Amerika getest. Dat komt neer op zo'n 58.788 tests. Hiervan vonden 876 tests plaats in Roemenië, 589 in Oekraïne en 716 in Turkije. Ook Estland, Polen, Rusland, Litouwen, Slowakije en Kroatië zijn favoriet bij de laboratoria.
Het treurige van deze trend is dat deze tests onder geen enkele serieuze controle staan en daarom vaak een dodelijke afloop hebben. Zo werd er in Polen een onderzoek gedaan naar een griepvaccin. Het werd uitgevoerd in een opvangcentrum voor daklozen. De proefpersonen kregen 2 dollar als vergoeding. Ze dachten dat ze een 'gewone vaccinatie' kregen. Maar dat was niet zo. Ten minste twintig proefpersonen stierven.
Bron(nen): Vanity Fair