Geld van Baby Doc blijft in Zwitserland

Politiek
door Admin
woensdag, 03 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Zwitserse Bundesgericht heeft er een stokje voor gestoken dat banktegoeden ter waarde van 4,6 miljoen dollar, eerlijk verdiend door Jean-Claude Duvalier, worden overgemaakt naar Haïti ter bestrijding van het leed aldaar.
Een lagere rechtbank had dit tegoed ter beschikking willen stellen aan de slachtoffers van de aardbeving, maar het geld blijft gewoon waar het hoort - in de Zwitserse bankkluizen. Kwestie van de wet naleven. Want wat wil het geval? Zeker Duvalier, ook wel Baby Doc genoemd, voerde een schrikbewind op Haïti van 1971 tot 1986. Hij volgde zijn vader op (Papa Doc geheten) en heeft in de beste familietraditie mensen vermoord, gemarteld en alles gestolen wat los en vooral ook vast zat.
Toen hij Haïti had kaalgeplunderd en de weerstand totaan een volkskopstand groeide, vluchtte hij naar Frankrijk waar hij sindsdien in enorme luxe leeft. Dus op zich is het idee niet zo gek dat hij iets, een heel klein beetje maar, van dat gestolen fortuin zou teruggeven maar helaas, de misdaden zijn volgens de Zwitserse rechter verjaard. Al het gemoord en geroof is langer dan 15 jaar geleden en dus is er geen enkele rechtsgrond om dit bedrag vrij te maken. Blijft de vraag waar de rest van het fortuin van Baby Doc zich bevindt. Ongetwijfeld ook in Zwitserland. Maar vermoedelijk onder een andere naam weggeborgen.