Gemeenten luiden de noodklok: ouderenzorg wordt miljoenenstrop

Politiek
dinsdag, 03 december 2019 om 9:47
welingelichtekringen header 1
De kosten voor ouderenzorg rijzen de pan uit bij de Nederlandse gemeenten, terwijl de inkomsten achterblijven. Gemeentekoepel VNG trekt aan de bel.
VNG maakte een nieuwe kostenprognose op basis van onderzoek bij vijf grote gemeenten. De kosten lopen volgens de organisatie de komende vijf jaar op met 7 procent per jaar. Oorzaak is niet alleen de vergrijzing. Het overheidsbeleid om mensen steeds langer thuis te laten wonen doet ook een groter beroep op de zorg, net als verminderde beschikbaarheid van mantelzorgers en de invoering van een nieuw tarief voor thuishulp. Eerder was die bijdrage inkomensafhankelijk, nu geldt voor iedereen hetzelfde tarief van 17,50 euro per vier weken.
Dat heeft tot gevolg gehad dat het aantal cliënten het afgelopen half jaar sterk opliep en de kosten in zes maanden al met 7 procent stegen. Bovendien liepen de inkomsten uit eigen bijdragen met 30 procent terug.
Onder de gemeentelijke ouderenzorg valt hulp in het dagelijks leven voor kwetsbare mensen, zoals thuiszorg, woningaanpassingen en dagbesteding. Die wordt geregeld via de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.