Gorbatsjov: Trump brengt kernoorlog dichterbij

Politiek
zaterdag, 27 oktober 2018 om 7:06
welingelichtekringen header 1
Het besluit van president Trump om het verdrag met Rusland op te zeggen over de mideenlange afstandsraketten brengt een vernietigende kernoorlog dichterbij. Dat schrijft ex-Sovjet-leider Gorbatsjov in de New York Times. Gorbatsjov sloot samen met Ronald Reagan het verdrag dat Trump nu wil schrappen.
“De afgelopen week is mij verscheidene keren gevraagd of ik het erg vind dat iets waar ik zo hard voor gewerkt heb nu ten dode is opgeschreven. Maar dit is geen persoonlijke aangelegenheid. Er staat veel meer op het spel. Een nieuwe wapenwedloop is al aangekondigd”, schrijft Gorbatsjov in het artikel.
Met de komst van Trump ziet Gorbatsjov steeds meer van zijn idealen in rook opgaan. Washington zou er in zijn ogen op uit zijn ‘alle internationale verdragen te vernietigen’. En een wereld zonder regels zou alleen maar verliezers opleveren, zegt Gorbatsjov in The New York Times. “Een nucleaire oorlog kan in dit klimaat niet worden uitgesloten. Een wapenwedloop, internationale spanningen, vijandigheid en universeel wantrouwen versterken alleen maar het risico op zo’n oorlog.”