Hans Knoop in actie tegen 'antisemitische column' Dimitri Verhulst

Politiek
dinsdag, 06 augustus 2019 om 7:06
hh 59796276
In Joodse kringen is opschudding over een column van de Belgische auteur Dimitri Verhulst. Die zou antisemitisch zijn. Hans Knoop tegen De Morgen, waar de column verscheen: “De column is geen kritiek op het beleid van de staat Israël, wat legitiem is, maar viseert het gehele Joodse volk op rabiaat antisemitische wijze.”
Een paar fragmenten (hier vind je de hele column): “Omdat God zo Zijn lievelingen heeft en Zijn uitverkorenen hun privileges horen te hebben, werden in 1948 de Palestijnen uit hun woonplaatsen verdreven ten gunste van Gods dotjes”, schreef Verhulst vorige week in zijn column. “Mozes had het opgeschreven, het uitverkoren volk hoorde daar en nergens anders, dus dat telde wel even als argument.”
“Praten met uitverkorenen is lastig. Zodra je over Israël en het lot van de Palestijnen begint, kijken ze je aan alsof je de Holocaust zelf hebt onderschreven, hetgeen je reinste quatsch is, en ten tweede een veel te gladde calimero-houding is om lekker zelf te blijven onderdrukken”, net als een citaat van Serge Gainsbourg, zelf van Joodse komaf. “Jood-zijn is geen godsdienst; er is geen enkele God die Zijn schepsels zo’n lelijke neus zou geven”, noteerde Verhulst, maar volgens het FJO is het citaat incorrect.
Vooral dat van die neus leidt tot opwinding in joods publikaties, tot de Israelische krant Haaretz toe.
Knoop stapt naar de rechter. De schrijver zelf, die de afgelopen dagen haatmail in zijn mailbox kreeg, laat weten dat hij niet wil reageren zolang hij niet officieel op de hoogte wordt gesteld van de klacht, en wat hem exact ten laste wordt gelegd.
Bron(nen): De Morgen