Ideetje uit Parijs: Anti-islamitisch worst- en wijnstraatfeest

Politiek
woensdag, 16 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er is ophef in Frankrijk vanwege de plannen om een 'varkensworst- en wijnfeest' te houden in een multi-etnische wijk in Parijs. De organisatoren willen met het evenement de 'islamisering'van de wijk aan de kaak stellen.
Het evenement stond gepland voor komende vrijdag in de Goutte d'Or, een buurt in het noorden van de Franse hoofdstad. Het 'feest' wordt echter verboden omdat de Franse autoriteiten vrezen dat het uit de hand zou lopen. Het zou vrijdag plaatsvinden in Rue Myrha in het 18e arrondissement van de Franse hoofdstad. In die straat staat een moskee, en het evenement moest dan ook plaatsvinden op het moment dat moslims hun vrijdagmiddaggebed hadden beëindigd.
Een Franse minister van Algerijnse komaf haalde fel uit naar het initiatief. Fadela Amara noemde het "haatzaaiend, racistisch en xenofobisch". Wijkbewoner Sylvie Francois denkt er anders over. Zij vertelde tegenover een Franse radiozender dat ze een Facebookpagina opstartte om haar steun te betuigen aan het evenement, dat volgens haar "de strijd aanbindt met de toenemende islamisering van deze wijk."