Israël is klaar om Iran te bombarderen

Politiek
door Admin
maandag, 16 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De coverstory van het laatste nummer van The Atlantic is spectaculair: 'Israel is getting ready to bomb Iran.' Het artikel zelf is een klassiek achtergrondstuk (grondig en lang) in de beste journalistieke traditie. Reporter Jeffrey Goldberg reisde de halve wereld over om de meest gezaghebbende betrokkenen over dit onderwerp te spreken. Zowel Amerika als Israël houden de nucleaire ontwikkelingen in Iran nauwlettend in het oog. President Obama is er veel aan gelegen om nieuwe nucleaire staten een halt toe te roepen. Israël denkt veel pragmatischer: het beschouwt een land als Iran met atoonwapens als een rechtstreekse bedreiging voor het eigen voortbestaan. Goldberg brengt nu in kaart wat in beide landen de strategische overwegingen zijn om hoe te handelen en concludeert dat Israel zal toeslaan - vermoedelijk binnen een jaar. Zeker, er zijn ook andere mogelijkheden. Wie weet komt er opnieuw een opstand in Iran en vindt er een machtswisseling plaats. Ook bestaat de mogelijkheid dat een westerse geheime dienst zand in de nucleaire machine van Iran weet te strooien. Verder mag niet worden uitgesloten dat de VS het militaire initiatief nemen.
Maar als gezegd: Goldberg acht de optie dat Israël toeslaat het meest aannemelijk. Volgens de auteur van het stuk in The Atlantic is de dreiging die Iran bij de Israeli teweeg brengt te vergelijken met de angst die eerder bestond voor Adolf Hitler.
Hou er daarom maar rekening mee, zo schrijft hij, dat Ehud Barak, minister van Defensie, komend voorjaar met het Pentagon belt en zegt: hou het luchtruim open, we gaan de nucleaire stellingen van Iran te lijf.
Bron(nen): The Atlantic