Kiest Obama voor slechts 1 termijn?

Politiek
maandag, 15 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Europa zien we het presidentschap van George W. Bush als extreem en Barack H. Obama als de gematigde man van het midden. Maar in Amerika ligt dat andersom en het lijkt erop dat Obama dat zelf ook zo ziet.
De president wordt al enige tijd geconfronteerd met dramatisch wegzakkende steun in de opiniepeilingen en een voorganger als Bill Clinton zou daarop gereageerd hebben door naar het centrum te bewegen. Maar volgens Peggy Noonan, oud speech-writer voor Ronald Reagan met een voor Republikeinen ongewone affiniteit voor Democraten, is Obama anders.
Hij is zeker van zijn eigen gelijk en ziet zichzelf als een verliezer als hij naar het centrum zou trekken: dan zou hij een soort Bush worden, en dat wil hij niet zijn. Noonan spreekt van The Off-Center President. Zij merkt een bijeenkomst in Washington op waar Obama gezegd zou hebben dat hij dan desnoods liever slechts voor één termijn president blijft.
Veel presidenten hebben zulke dingen in het verleden gezegd, om vervolgens toch eieren voor hun geld te kiezen. Maar volgens Noonan, die politiek-psychologisch inzicht niet kan worden ontzegd (zij zag al snel dat het met de race van Hillary Clinton naar het Witte Huis niks zou worden), meent Obama het.
Ondertussen is hij daardoor wel bezig het land te verliezen.