Laat de Paus met rust

Politiek
door Admin
zaterdag, 18 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Je zou bijna vergeten dat Paus Benedictus op staatsbezoek is in Groot-Brittannië, schrijft Christopher Caldwell in de Financial Times. Het is maar een staatshoofd dat een ander land bezoekt, zoals die dingen al eeuwen gaan maar er wordt (op papier) VEEL oppositie tegen hem gevoerd dat Caldwell aanduidt met 'born-again anti-Catholicism.'
Er zijn bekende Engelse schrijvers die eerder al opriepen de Paus te arresteren vanwege de verhalen over seksuele vergrijpen die nu opduiken en er wordt op straat geprotesteerd tegen zijn aanwezigheid op Brits grondgebied. Deze Paus lijkt wel een hele gevaarlijke man.
In The Guardian werd hem door een indrukwekkende rij intellectuelen te verstaan gegeven dat hij zich tegen van alles en nog wat moet verzetten, zoals het verbod op abortus en verder zijn afkeer tegen geboortebeperking overboord moet zetten.
Caldwell laat al die bezwaren de revue passeren en komt tot de slotsom dat nogal wat van die eisen onredelijk zijn. Veel critici van de Paus zijn minder verstandig dan ze lijken en het is opvallend hoe sommige Britten over een enorm talent beschikken om Benedictus' tekorten te zien.
Is dat omdat ze zo slim zijn of is het niet meer dan een oude anti-paapse reflex, sinds jaar en dag een vertrouwd Brits verschijnsel?