Liefde in tijden van marteling

Politiek
dinsdag, 07 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hij werd gearresteerd tijdens een van de eerste demonstraties tegen het Syrische regiem van president Bashar Assad. Vervolgens werd hij een maand lang door de geheime politie afgeranseld, kreeg hij elektroshocks en erger. Tijdens de martelingen hield hij een briefje van zijn geliefde stevig in zijn hand en dacht aan haar. Het was zijn levenslijn vertelt de jonge Syriër aan Al Jazeera. "Ze was altijd in mijn gedachten in de moeilijkste momenten tijdens de martelingen. Het enige dat de pijn verlichtte was dat ik wist dat ze op dat moment lekker in haar bed lag.”
De afranselingen begonnen, vertelt hij, al in de arrestantenbus die de demonstranten naar een van de beruchtste divisies van de Syrische geheime dienst bracht. In de gevangenis werden de gevangenen verwelkomd met afranselingen. “Onze handen waren gebonden op onze rug en we waren geblinddoekt. Een uur lang moesten we geknield op de binnenplaats van de gevangenis zitten terwijl ze ons voortdurend sloegen en schopten.” Daarna moesten ze op hun buik gaan liggen, zodat vijf of zes bewakers om beurten op hun rug konden springen.
De martelingen, ondervragingen en beledigingen gingen dag en nacht door. Water kreeg hij om de twee dagen, naar de wc mocht hij niet langer dan 30 seconden. Er waren momenten dat hij dacht dat ze hem zouden vermoorden. Maar dan dacht hij aan haar glimlach en haar woorden. “Ik kreeg weer wilskracht, en die zal nooit gebroken worden zolang we opkomen voor de beginselen van recht en rechtvaardigheid."
Bron(nen): Al Jazeera