McChrystal heeft het helemaal verbruid

Politiek
woensdag, 23 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Nadat hij een interview aan Rolling Stone had gegeven, waarin hij zich uiterst kritisch uitliet over een aantal leden van de regering-Obama en de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, werd generaal McChrystal, de Amerikaanse opperbevelhebber van de Navo-troepen in Afghanistan, in Washington op het matje geroepen. Volgens CNN zou hij inmiddels (het is nu twee uur 's nachts Nederlandse tijd, woensdag 23 juni) zijn ontslag hebben aangeboden.
Volgens Newsweek was dat ook het beste dat hij kon doen, want militairen horen zich altijd aan het burgerlijk gezag te onderwerpen en McChrystal heeft zich daar herhaaldelijk niets van aangetrokken.
En de Financial Times plaatst grote vraagtekens bij de door McChrystal gevoerde strategie. Mocht hij over zes maanden nog steeds opperbevelhebber zijn, dan zal hij bij een drietal gelegenheden (de Navo-top in Lissabon, de Amerikaanse Congresverkiezingen en het zogenoemde 'Afghan Strategy Review') moeten kunnen betogen dat hij met deze strategie succes heeft geboekt. En dat zal lastig worden, want de Taliban weten dat ook en zullen daarom de komende tijd de aanvallen flink opvoeren.
Linksom of rechtsom, Obama zal er nog een zware kluif aan krijgen zijn verkiezingsbelofte waar te maken dat hij Afghanistan weer op het rechte spoor zal krijgen.