Met de dienstauto op vakantie

Politiek
door Admin
zondag, 26 juli 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Voor de Duitse minister van Volksgezondheid, Ulla Schmidt, zit het leukste gedeelte van de vakantie er al weer op. Zaterdag is ingebroken in haar vakantiehuis in Alicante, zijn de sleutels van de auto ontvreemd en gingen dieven er vandoor in haar Mercedes uit de S-klasse. Klein probleem: het betrof hier haar dienstauto. Onmiddellijk komt de kritiek van alle kanten op haar af. Waarom moest de minister zo nodig in haar dienstauto met chauffeur op vakantie? Reken op een blad als Bild am Sonntag om het vuurtje flink op te stoken. Maar ook de Duitse Bond van Belastingbetalers laat van zich horen.
Uiteraard is de minister doende een verdedigingslinie op te werpen. Zo stond voor maandag een ontmoeting met Duitsers die in Spanje wonen op het programma, aldus een van haar woordvoerders. En ook heeft ze nog iets te doen met de Duitse ambassadeur in Spanje. Voor de rest verplaatst ze zich uiteraard in een huurauto, en dat voor eigen rekening.
In Groot-Brittannie ging een minister ten onder omdat haar man op kosten van de staat naar pornofilms zat te kijken. Silvio Berlusconi moet dagelijks in de krant lezen wat er precies is voorgevalen in zijn slaapkamers. In Nederland bleek dat Wouter Bos zijn Ray Ban had gedeclareerd, want verloren op een dienstreis. En nu moet een Duitse minister haar toevlucht zoeken tot goedkope leugentjes, omdat ze tijdens haar vakantie niet eens in een Mercedes van de zaak mag rondrijden.
Alle gevallen zijn verschillend, maar in zekere zin ook gelijk: politici is het niet langer gegund om privileges te hebben.
Bron(nen): Der Spiegel