Moslims in het leger?

Politiek
door Admin
zaterdag, 07 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Met de slachtpartij in Fort Hood vraagt het Pentagon zich af wat het aan moet met de groeiende moslimpopulatie in het leger. Sinds het begin van de oorlogen in Irak en in Afghanistan wordt er veel werk van gemaakt om meer moslims onder de wapenen te krijgen.
Volgens officiele cijfers zitten er 3.049 moslims in het Amerikaanse leger, maar het is niet verplicht te zeggen welke godsdienst je aanhangt en volgens The Wall Street Journal zouden het er best nog 10.000 meer kunnen zijn.
Op sommige plekken zijn ze echter nauwelijks te bekennen. Op West Point bijvoorbeeld, een van de (befaamde) militaire opleidingen waar officieren voor het vak worden klaargestoomd. West Point leverde de nodige legendarische namen af, zoals de generaals Eisenhower, MacArthur en Patton.
Het dilemma is aldus: voor hun talenkennis en culturele bagage zijn moslim-militairen bijzonder bruikbaar, maar onder deze soldaten kan een percentage zitten met extreme opvattingen die soms ronduit vijandig zijn richting Amerika.
Befaamd is de zaak-Hasan Akbar. Deze sergeant gooide in 2003 een handgranaat in een tent vol met soldaten (twee dode officieren en 14 gewonden). Reden: hij meende dat Amerikaanse soldaten tijdens het komende militaire offensief in Irak moslimburgers zou doden. Sergeant Akbar kreeg de doodstraf.
Amerikaanse moslims die nu actief zijn in militaire dienst in Irak of Afghanstan gebruiken vaak andere namen, bang als ze zijn voor represailles voor hun familieleden. Recentelijk lieten enkele moslims weten zich zeer onbehaaglijk te voelen bij het idee dat ze naar islamitische landen zouden worden gezonden om daar te vechten.