"Mullah Omar de leider van de Taliban is gedood" Of niet?

Politiek
door Gerard Driehuismaandag, 23 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Volgens de Pakistaanse televisie is Mullah Mohammad Omar, de geheimzinnige leider van de Taliban, bij een gevecht gedood. Het bericht is overgenomen door media in Afghanistan, al dan niet op basis van eigen informatie. Of het de Amerikanen waren die weer toesloegen is niet bekend.
Volgens dat bericht was de eenogige charismatische leider op weg van Quetta naar Noord-Waziristan, beide in Pakistan. Op die weg zou hij zijn gedood. Details over de wijze waarop hij omkwam ontbreken en ook zekerheid of het klopt. President Obama zei gisteren dat als de Amerikanen Mullah Omar op Pakistaans gebied in het oog zouden krijgen, ze niet zouden aarzelen weer binnen te vallen. Het bericht wordt nu ook bevestigd door een Chinese krant.
De Taliban daarentegen zegt dat van het bericht niets klopt. Mohammed Omar is de leider van de Taliban en was de facto staatshoofd van het Islamitisch Emiraat Afghanistan, zoals het land heette in de Taliban-periode van 1996 tot 2001. Hij is op de vlucht sinds de oorlog in Afghanistan van 2001. Omar is een etnische Pashtun en wordt beschreven als erg lang (sommigen zeggen 1,98 meter). Hij nam deel aan de oorlog tegen de Russische bezetting in de jaren 1980, en raakte vier keer gewond. Hij verloor in de oorlog zijn rechteroog.
Bron(nen): IFENG.ci