NYT: Andere landen dreigen Nederland te volgen

Politiek
maandag, 22 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Afghanistan vechten, naast de 80.000 Amerikanen, 40.000 Navo-soldaten uit 43 landen. 42 worden dat er dus na de zomer en The New York Times denkt dat het vertrek van Nederland andere (Europese) landen het laatste zetje kunne geven om ook te vertrekken.
De regering-Obama was juist bezig om meer Europese landen te betrekken bij de oorlog. De Afghaanse oorlog is immers zijn belangrijkste buitenlandse beleidspunt. Maar Obama mag wel populair zijn in Europa, hij is nou ook weer niet zo populair dat Europese kiezers vanwege hem hun mening over de Afghaanse oorlog veranderen. Die pogingen om de oorlog verder te internationaliseren hebben met het Nederlandse besluit een flinke klap gekregen. De Afghaanse oorlog is onder Europese kiezers zijn glans kwijt, terwijl regeringen blijven proberen de Amerikaanse president te behagen. "De Nederlandse troepen waren belangrijk voor de oorlog, ondanks hun betrekkelijk bescheiden aandeel," schrijft The New York Times.
Ook de Engelse The Times beschrijft de mogelijkheid dat de Nederlandse terugtrekking een domino-effect op gang kan brengen.