Obama wil dat Pakistan partij kiest

Politiek
door Admin
dinsdag, 08 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Na 11 september 2001 wisten de Verenigde Staten niet hoe snel ze Pakistan moesten inlijven in het bondgenootschap tegen extreme moslims. Er werden miljarden dollars naar Islamabad overgemaakt, die ook allemaal te bestemder plekke arriveerden, maar wat is die vriendschap met Pakistan nu precies waard?
Volgens The New York Times kreeg het land in de laatste toespraak van president Obama een fikse waarschuwing. Belangrijkste bezwaar: Pakistan moet de Taliban en al-Quaida niet langer de mogelijkheid geven zich in het land te verbergen.
Een van de redenen dat de strijd in Afghanistan zo moeilijk verloopt, is de mogelijkheid om in het buurland 'onder te duiken.' Inmiddels worden Amerikaanse aanvallen (met onbemande vliegtuigen) boven Pakistans grondgebied uitgevoerd, maar dit is zeer delicaat. Deze acties staan de Pakistani totaal niet aan en het is van het grootste belang dat hierbij geen burgerdoden vallen. Op straffe van golven van haat tegen het Westen.
De Pakistaanse overheid moet ervan doodrongen raken dat dit niet Amerika's oorlog is, maar dat het voortbestaan van een democratisch Pakistan in het geding is. Edoch: tot op heden weigert het leger om het centrum van de Taliban-heerschappij in de Baluchistan-vallei aan te pakken.
Wat Obama hieraan kan doen? Nog meer geld sturen (er wordt gedacht aan 7,5 miljard dollar) en hameren op langdurige vriendschap tussen de twee landen.