Onderzoek naar verdwenen toeslagenmemo flink afgezwakt: topambtenaren onterecht vrijgepleit

Politiek
dinsdag, 05 oktober 2021 om 9:16
anp 425249945
Belastende informatie over topambtenaren is buiten het rapport gehouden over het explosieve memo-Palmen van accountantskantoor PwC. Het rapport over de toeslagenaffaire is op het laatste moment nog aangepast, schrijft RTL Nieuws.
Het memo-Palmen is een zeer kritisch stuk van juriste Sandra Palmen uit 2017 waarin ze schreef dat het stopzetten van de toeslagen laakbaar en onrechtmatig was. Ook stelde ze compensatie van de slachtoffers voor. Het memo verdween in 2017 en opnieuw in 2019. In het rapport van PwC over de kwestie blijft de sleutelrol van enkele topambtenaren onderbelicht, blijkt uit verklaringen die RTL Nieuws en Trouw inzagen.
Het zogezegd onafhankelijke rapport is geschoond van verklaringen van ambtenaren die aangaven dat het memo wél opzettelijk in een la verdween. Hoewel de juriste ook in 2020 nog meermaals aangaf dat het memo bestond, hield ook de Parlementaire Ondervragingscommissie (POK), die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire, het bewust achter.
Zo zou toenmalig directeur-generaal van de Belastingdienst (DG) Jaap Uijlenbroek opdracht hebben gegeven in juni 2019 om te achterhalen wat er sinds 2017 met het memo-Palmen was gebeurd. Tijdens zijn verhoor voor de POK zei hij pas op de hoogte te zijn van het memo toen het eind 2020 bekend werd. Ook is het memo besproken tijdens een overleg waarbij Uijlenbroek, secretaris-generaal van het ministerie, Manon Leijten en de toenmalig staatssecretaris, Menno Snel, aanwezig waren.
SP-Kamerlid Renske Leijten reageert: "Wanneer dit onderzoek van PwC opnieuw gebruikt is om zaken toe te dekken, kan de Tweede Kamer niet met de huidige demissionaire staatssecretaris door. Want dan wordt op dit gevoelige onderwerp de Kamer opnieuw het bos ingestuurd."