Onthulling: word miljonair in het Europarlement

Politiek
zondag, 22 februari 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een van de weinige wegen die op dit moment openliggen om miljonair te worden is nog altijd lid worden van het Europese Parlement. The Sunday Times onthult een geheim rapport waarin een onderzoekscommissie van het parlement zelf aan het licht brengt op welke vernuftige wijze parlementsleden in Brussel nog immer de zakken vullen. Het parlement heeft publicatie van het rapport tegengehouden en dat valt te begrijpen.
Er wordt in beschreven hoe leden van het parlement geld, bedoeld voor ambtelijke ondersteuning, toekennen aan familieleden, vergoedingen krijgen voor niet bestaande kantoorruimtes, bonussen verstrekken aan personeelsleden die ze niet hebben, kortom hoe een deel van het Europese Parlement er een feestje van maakt voor zichzelf.
Het klinkt bekend, maar het is toch echt steeds weer nieuw. Eens in de paar jaar verschijnt een rapport dat aan het licht brengt dat er in het Europese Parlement heel veel mis is. Telkens wordt dan beterschap beloofd. Tot er weer een nieuw rapport verschijnt waaruit blijkt dat de beterschap er niet van is gekomen. The Sunday Times heeft het nieuwste rapport, gemaakt door het hoofd van het interne toezicht van het Parlement, Robert Galvin. Een greep uit de rest van de inhoud: Er wordt door parlementsleden op kosten van de belastingbetaler betaald aan bedrijven die niet bestaan of niets doen. Aan medewerers worden eindejaars bonussen verstrekt van soms wel 19 maandsalarissen. Sommige medewerkers worden door twee parlementsleden betaald. Voor twee keer full time werk. Een Parlementslid betaalde meer dan 200000 euro aan een familielid.
De misstanden hebben betrekking op de controle van een steekproef van 167 betalingen in oktober 2005 (de controle maakt in Europa ook geen haast). Het totaal aantal betalingen in die maand bedroeg 4686, zodat de conclusie veilig is dat we hier van doen hebben met het topje van een frauduleuze ijsberg. Wie het een beetje handig aanpakt, kan gedurende zijn zittingsduur van vijf jaar zodoende gemakkelijk en een miljoen bijeenharken, rekent de Times voor. 
Bron(nen): The Sunday Times