Ook beoogd PVV-minister Beljaarts blijkt niet onomstreden

Politiek
maandag, 24 juni 2024 om 6:37
bijgewerkt om maandag, 24 juni 2024 om 7:08
anp 501399433
Dirk Beljaarts leek een gunstige uitzondering binnen de kandidaatsbewindslieden van het kabinet-Schoof. Niet gekozen louter vanwege langjarige gehoorzaamheid aan Wilders, maar vanwege capaciteiten. Beljaarts heeft al jaren leidinggevende posities in de horeca. Hij heeft de laatste jaren met succes leiding gegeven aan Koninklijke Horeca Nederland, de belangenorganisatie van de Horeca. Maar ook met hem is het een en ander mis.
De ledenraad heeft het landelijk bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) begin dit jaar gevraagd om het aftreden van directeur Dirk Beljaarts. De raad was ontevreden over de managementstijl van de beoogd PVV-minister van Economische Zaken en diens optreden rond het faillissement van het horeca-administratiebedrijf van KHN, aldus goed ingelichte bronnen. Dat schrijft de Volkskrant.
Het verzoek om het vertrek van Beljaarts werd in februari gedaan. Eind maart kondigde Beljaarts zijn vertrek aan. Begin juni werd bekend dat Geert Wilders hem ziet als de nieuwe minister van Economische Zaken namens de PVV.
Het vertrek van de directeur was "de uitkomst van gesprekken van KHN en Beljaarts", aldus een woordvoerder van de branchevereniging zondag desgevraagd. "Bij zijn vertrek is afgesproken geen uitspraken te doen over de inhoud van gemaakte afspraken." Beljaarts reageerde zondagmiddag niet op een verzoek van de krant om commentaar.
Daarnaast was Beljaarts bestuurder van een bv waar vermoedelijk is gefraudeerd. Later deze zomer maakt de curator in dat faillissement bekend welke rol de nieuwe minister daarbij heeft gespeeld.
Beljaarts’ lezing dat hem geen blaam treft in een lopende faillissementsprocedure (met een totale schuld van zo’n 2 miljoen euro) wordt bestreden door een medebestuurder die met Beljaarts statutair verantwoordelijk was van dit inmiddels failliete bedrijf.