Over Franse privileges

Politiek
door Admin
dinsdag, 08 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Frankrijk is de strijd tegen de politicus met veel privileges nooit gestreden. Altijd weer blijkt dat hij voordelen geniet die ondenkbaar werden geacht, en die eerder bij de 18e dan bij de 21e eeuw horen.
Het feit dat een willekeurige minister een paleis bewoont met alles erop en eraan (beste koks, beste wijnen, onbeschrijflijk mooie salons) waar prins Willem-Alexander slechts van kan dromen, is daarbij nog volstrekt openbaar. Maar er blijkt altijd weer een nieuwe aap te zijn de uit de mouw komt. Nu maakt de Franse Rekenkamer bezwaar tegen de manier waarop (oud-)politici hun bodyguards inzetten: die worden veelal als huisknecht gebruikt. Hierbij circuleert het aantal van 800 man... De protectie van VIP's wordt in Frankrijk zeer serieus ter hand genomen; een beetje hoogwaardigheidsbekleder wenst toch wel met motorescorte door Parijs te scheuren waarbij geen enkel stoplicht hem kan tegenhouden. Onder het mom van 'mogelijke aanslagen' is dit een plezierige manier om regels links te laten liggen en bovendien is de omvang van de groep beveiligers een statuskwestie. Nu blijkt dus dat deze mannen voor allerlei andere zaken worden ingezet, zij het dat ze geen pak in livrei dragen en envenmin een pruik. Ook ex-politici en hun vrouwen -mochten de heren dood zijn - vallen onder het excessieve veiligheidsregime en dat biedt de president allerlei mogelijkheden om gunsten te verlenen.
Zo was de voormalige minister van Justitie, Rachida Dati (foto), de trotse 'bezitter' van een Peugeot 607 met chauffeur en had ze bovendien 3 bodyguards. Tot Sarkozy meende dat ze zat te roddelen over de huwelijksproblemen van het presidentiële echtpaar. En hij haar deze privileges afpakte, terwijl ze nietsvermoedend een tv-studio binnenging voor een interview. Weer buiten gekomen, kon ze een taxi bellen. Hoe dan ook: de recente onthullingen over de bevoorrechte klasse staan dezer dagen uitgebreid in de Franse kranten. Waarna alles gewoon verder kan gaan.