PVV-minister Faber is het liegen nog niet verleerd: ze zuigt twee hbo-opleidingen uit haar duim

Politiek
dinsdag, 25 juni 2024 om 11:39
bijgewerkt om dinsdag, 25 juni 2024 om 11:48
anp 501957054
Kandidaat-minister Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) nam de afgelopen dagen een aantal zeer omstreden uitspraken terug, gaf toe dat ze loog in opruiende tweets, en beloofde voor 'fatsoenlijke opvang' van asielzoekers te zorgen. Maar ze gaat nog altijd erg creatief om met de waarheid, blijkt uit de cv die ze aanleverde voorafgaand aan de hoorzitting afgelopen maandag.
Ze claimt dat ze twee hbo-opleidingen radiologie heeft afgerond in de jaren 80, maar volgens deskundigen zijn deze studies niet te vergelijken met de huidige hbo-opleiding, die veel meer gericht is op zelfstandig werken.
Faber stuurde NRC desgevraagd een ‘bewijs van bevoegdheid’ tot radiodiagnostisch laborant uit 1981 en een diploma laborant(e) radionucleaire geneeskunde uit 1984. De ‘inservice opleiding’ die Faber volgde was vooral gericht op het assisteren van de radioloog.
'Voor zover ik weet was het hbo'
“Je werkte direct in de praktijk en moest één tot twee dagen per week naar wat wij de ‘röntgenschool’ noemden in Utrecht. Dat heb ik drie jaar zo gedaan. Daarna ben ik de vervolgopleiding nucleaire geneeskunde gaan doen”, vertelt Faber tegen NRC. Ze zegt 'te goeder trouw' te hebben gehandeld. “Voor zover ik weet was het hbo.”
In 1986 verliet Faber het ziekenhuis in Amersfoort en ging ze aan de slag als IT-specialist in het bedrijfsleven, tot ze in 2011 voor de PVV actief werd in Gelderland en de senaat.