'Rekeningoverzicht' Jaap van Dissel komt van ondernemer die niet rijk genoeg werd van corona

Politiek
dinsdag, 20 september 2022 om 9:21
fcsrfuuxoauhudq
In de ultrarechtse media werd Jaap van Dissel vorige week verdacht gemaakt. Er circuleerde een rekeningafschrift waaruit zou blijken dat de RIVM-directeur veel geld had verdiend aan corona.
Het was een vervalst rekeningafschrift, uiteraard. Dat hadden de ultrarechtse media zelf ook kunnen zien, als ze gewild hadden. Zo zou de rekening op naam staan van ‘Prof. J.T. van Dissel’. Wie er geld naar probeert over te maken, krijgt een foutmelding: de combinatie van rekening en naam is niet bekend. Ook andere details kloppen niet: de balans aan het eind van de maand strookt niet met de transacties, en het adres van de bank bevat een tikfout. Maar dat mocht de pret voor Ongehoord Nederland en Van Haga niet drukken. Hier kon een reputatie worden vernietigd en dan zijn details, bijvoorbeeld de waarheid, ondergeschikt.
De vervalsing komt van ondernemer Maarten Cuppen, ontdekte NRC. Cuppen is eigenaar van U-Diagnostics B.V., een medisch lab. Met zo’n honderd teststraten was Cuppen in 2021 een van de grootste commerciële coronatesters van Nederland. Hij werd naar zijn zin onvoldoende ingeschakeld door de staat bij het testen. En dus verzon bij vanaf Bonaire wraak. Hij schakelt een bejaarde rechercheur op die tegen betaling de corruptie van Van Dissel 'ontdekt'. En Van Haga, Baudet en ON wilden maar al te graag meewerken.
Bron(nen): NRC