Stelen

Politiek
vrijdag, 08 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Iedere dag is er iets dat de positie van de Engelse premier verder ondergraaft. Vandaag zijn het onthulling over jatten door de premier zelf. Er waren al de Labour-barones die stal, de minister die pornobandjes declareerde, MI5 dat betrokken bleek bij foltering, een naaste medewerker van Brown, die smerige plannen maakte vanuit Downing Street, maar sinds vannacht is er de overtreffende trap: Gordon Brown staat zelf in het rijtje ministers die ten onrechte zaken hebben gedeclareerd. Het gaat om onkosten gemaakt voor flats die ministers vanwege hun werk mogen huren ofwel in Londen, ofwel in hun kiesdistrict. De Daily Telegraph heeft een deel van de resulaten van een onderzoek in handen gekregen en gepubliceerd. De resultaten zijn schokkkend om twee redenen: een hele reeks ministers blijkt met de handen in de kleine kas te hebben gezeten, maar dan ook inderdaad de kleine kas. Geen mooie baanbrekende oplichting, allemaal miezerig gescharrel. In het geval van Gordon Brown: de Britse staat betaalde tussen 2004 en 2006 de schoonmaakkosten van de flat van de broer van Brown. Kosten 6.577 pond. Brown declareerde ook een loodgietersrekening tweemaal. Een uittreksel uit de lijst:
  • Hazel Blears, onderminister voor stedenbeleid, declareerde huisvestingskosten voor drie verschillende huizen;
  • Jack Straw, minister van Justitie, declareerde honderd procent van de onroerendgoedbelasting van zijn regeringsflat, terwijl hij vijftig procent korting had gekregen;
  • Lord Mandelson, declareerde nog onkosten voor zijn ambstwoning nadat hij al geen minister meer was;
  • David Milliband, Bitenlandse zaken, declareerde zijn tuinman;
  • Alistair Darling, minister van Financien, liet vier keer in vier jaar een verbouwing aan zijn huis betalen.
En misschien wel de mooiste: staatssecretaris Staatssecretaris voor Wales Paul Murphy (socialist) liet in zijn werkflat een nieuwe boiler installeren voor drieduizend pond, omdat hij het water van de oude boiler te heet vond. Op kosten van de staat.
Overigens gaan ook leden van de oppositie niet vrijuit.