Terreurkenner wijst op mogelijkheid Russische aanslagen in Europa

Politiek
door Désirée du Roydinsdag, 04 oktober 2022 om 11:10
welingelichtekringen header 1
Bij verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne is het niet ondenkbaar dat Rusland terreuraanslagen gaat plegen in Europa als vergelding, zegt terreurspecialist Colin P. Clarke in de Los Angeles Times.
Europa is dan ook terughoudend in het geven van asiel aan deserterende Russen. Op Telegramkanalen gelinkt aan huurlingenbedrijf de Wagner-groep verschijnen in allerlei talen verontrustende berichten over het ronselen van 'partizanen' om de NAVO tot op Europese bodem te bevechten. Er wordt gesproken over sabotageacties tegen militaire transporten richting Oekraïne, oftewel aanslagen.
“Eerder waren er al dodelijke aanslagen tegen leveranciers van het Oekraïense leger in Oost-Europa”, waarschuwt Clarke. In de afgelopen jaren zijn onder andere in Bulgarije en Tsjechië munitiedepots opgeblazen en vele tegenstanders van Poetin zijn vergiftigd of hebben op bizarre wijze 'zelfmoord gepleegd'.
Kernwapens“De Russische president Vladimir Poetin dreigt voortdurend met zijn nucleaire wapens en de schrik daarvoor neemt toe. Maar een scenario dat waarschijnlijker is, omdat het lager op de escalatieladder staat, is dat hij aanslagen laat plegen op westerse bodem”, legt Clarke uit.
“Die zouden de aanvoerlijnen in Roemenië en Polen kunnen treffen, maar ook diplomatieke doelwitten, zoals Amerikaanse ambassades, NAVO-faciliteiten zijn een optie. Mogelijk staan zelfs burgers dan opeens in de vuurlinie.”
BelgiëAls Clarke de mogelijkheden van Poetin verder uiteenzet, wordt het er niet gezelliger op. “Als Rusland een lijst zou maken van mogelijke doelwitten en die dan rangschikt, denk ik dat België redelijk hoog zou staan. Zeker vanuit een symbolisch oogpunt, door de banden met de NAVO en de prominente plaats die het in Europa inneemt.”
Er zijn al meer dan 200.000 Russische mannen het land uitgevlucht, omdat ze bang zijn opgeroepen te worden voor de oorlog. De vrees is dat er ook terroristen Europa binnen willen komen op deze manier. De Belgische premier Alexander De Croo is op zijn hoede: “Wij gaan niet meteen visa verlenen aan mensen die deserteren.”
Bron(nen): HLN