The Times: 'Wereldmachten bereiden zich voor op een aanval op Iran'

Politiek
door Monique Smitszaterdag, 03 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De uitzetting van Iraanse diplomaten uit Groot-Brittannië markeren een aardverschuiving in de verhouding tussen het Westen en het Iraanse regime. De diplomatie is vastgelopen. En volgens de Britse krant The Times is het vooruitzicht van een aanval op de nucleaire installaties van Iran bovenaan de internationale agenda’s beland.
“De oorlog met Iran is al begonnen", schreven de drie belangrijkste Israëlische kranten gisteren. En in Israël is een ongewone discussie gaande over de voors en tegens van een aanval op Iran. Het voormalige hoofd van de Mossad, Meir Dagan, maakt zich zorgen en vermoedt dat de minister van Defensie, Ehud Barak, 'binnen het jaar' een aanval zal uitvoeren.
Sinds de publicatie van het rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA) over het Iraanse nucleaire programma, realiseert het Westen zich dat sancties niet afdoende zijn om Iran ervan te weerhouden kernwapens te gebruiken, schrijft The Times.
De bestorming van de Britse ambassade in Iran luidt een radicalisering van het regime in. En het bewijs dat het land een nucleair program heeft, heeft de Israëlisch haviken aangemoedigd. Voor veel Israeli’s is een Iran dat atoomwapens ontwikkelt een existentiële bedreiging die in het land wordt vergeleken met de bedreiging van de joden in Europa voor de Holocaust. Inmiddels beschikt Israël over 55 Amerikaanse ‘bunker-busting’ bommen (bommen van 13,6 ton die ondergrondse bunkers en tunnels kunnen uitschakelen) en oefent het met zijn F15 en F16-toestellen boven Grieks luchtruim met tanken in de lucht.
Door een militaire aanval op Iran, zo is de verwachting, zal de hele regio in een oorlog verwikkeld raken, of minstens de Arabische Lente doen ontsporen.