Trump moet met de billen bloot: belastingaangiftes worden vrijgegeven

Politiek
woensdag, 23 november 2022 om 17:10
anp 458068424
Oud-president Donald Trump moet zijn belastingaangiftes toch openbaren. Dit bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof vandaag unaniem. Nu gaat het ministerie van Financiën zes jaaraangiften overhandigen aan de onderzoekscommissie.
“Elke moderne presidentskandidaat heeft ze steeds vrijgegeven maar Trump schuift dat steeds voor zich uit', zegt Amerika-correspondent Jan Postma tegen BNR Nieuwsradio. “Het Hooggerechtshof is mede dankzij Trump conservatief.” Toch besloot het hof om de uitspraak van een lagere rechter te laten staan.
“De democraten willen onder meer specifiek weten of er sprake is geweest van belangenverstrengeling. Een president met zo'n groot internationaal bedrijf is niet eerder voorgekomen, dus moeten duidelijk worden of beslissingen van Trump gemotiveerd zijn geweest door het bedrijf achter hem”, legt Postma uit.
Race tegen de klokHeeft Trump wat te verbergen? “Dat is wel de hamvraag ja”, aldus de Amerika-kenner. “Hij heeft wel wat te vrezen, dat heeft ook deels met zijn imago te maken.” De nieuwbakken presidentskandidaat is niet de selfmade-man die hij zegt te zijn. Ook betaalde hij jarenlang geen belasting vanwege een faillissement.
Het wordt een race tegen de klok voor de onderzoekscommissie. De Republikeinen grijpen vanaf januari weer de macht in het Huis van Afgevaardigden. “Dit wordt echt een soort sprint”, zegt Postma. “Als de Republikeinen het Huis overnemen dan leveren zijn ook de voorzitter en bepalen zij de agenda van het Huis van Afgevaardigden. Dit onderzoek zal op dat moment meteen gestopt worden. De klok tikt.”
Bron(nen): BNR