Video: de executie van de Ceausescu's

Politiek
woensdag, 23 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Op 20 december 1989 waren Nicolai en Elena Ceausescu nog oppermachtig. Op 21 december besloot het volk dat 25 jaar verdrukking genoeg was geweest. Ceausescu zag zijn macht verkruimelen en vluchtte met zijn kliek per helikopter.
Ver kwam hij niet. Drie dagen later werd het echtpaar berecht in een kazerne buiten de hoofdstad. Dat proces duurde lang genoeg om de aanklager te laten zeggen dat het echtpaar misdaden had gepleegd tegen de menselijkheid en de Ceausescu's konden dan telkens antwoorden dat de rechtbank ongeldig was. Na en uurtje was het proces voorbij en werden de twee voor het oog van de camera doodgeschoten.
Aanklager was de toen 30 jarige Dan Voinea. Hij vertelt in Die Welt hoe het proces verliep en dat het vonnis door rechters en aanklagers te voren was afgesproken.
Ook 20 jaar later zijn het fascinerende beelden. De dictator die nog even staat te zwaaien op het balkon in de veronderstelling dat hij wordt toegejuicht. Na een tijdje snapt hij dat hij wordt uitgefloten. En dan de rechtszaak tot en met de executie.