Vragen aan Mladic voordat hij wordt uitgeleverd

Politiek
door Monique Smitszondag, 29 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Voordat Ratko Mladic wordt uitgeleverd zijn er veel Serviërs die hem nog een aantal vragen willen stellen. Dat moet snel, want straks zijn ze hem kwijt aan het Joegoslavië-tribunaal. Hoe kan het dat Mladic gewoon in huis bij zijn neef is aangetroffen? Volgens de correspondent van NRC Handelsblad in Belgrado zijn er in Servië maar weinig mensen met de naam Mladic. Werden die dan niet allemaal in de gaten gehouden? De arrestatie van Mladic roept veel vragen op over wie wie eigenlijk controleert. “Ik wil wel eens weten hoe president Tadic de inlichtingendiensten zo ver heeft gekregen hem op te geven”, zegt Zoran Dragisic, docent veiligheidsstudies aan de universiteit van Belgrado in NRC. “Formeel is hij de baas van de geheime dienst, maar het is een zeer gesloten wereldje. Ook voor mij is het nog vaak een mysterie wie wie onder controle heeft.”
Was Mladic of zijn helpers op 5 oktober 2004 op de kazerne bij Topcider? Dat willen de advocaten weten van de nabestaanden van twee soldaten die in 2004 onder verdachte omstandigheden omkwamen toen ze de wacht liepen op de legerbasis in Topcider, even buiten Belgrado. Er zijn aanwijzingen dat de soldaten zijn vermoord omdat ze de schuilplaats van Mladic hadden ontdekt. Volgens het officiële onderzoek zouden de jongens op elkaar hebben geschoten.
Bijna een jaar na de schietpartij bij Topcider kwamen ook drie jongens om het leven op een legerbasis bij de stad Leskovac (Zuid-Servië). Een van hen was Srdjan Ivanovic. Volgens zijn vader was hij chauffeur van de gezochte Mladic. Zijn diensttijd zat er bijna op toen hij omkwam. Het lichaam is volgens zijn vader door het leger snel weggemoffeld, hoewel er aanwijzingen van een misdaad of marteling waren. Een onafhankelijke autopsie werd niet toegestaan. Bij het graf van zijn zoon vraagt de vader zich af of hij er wel in ligt.
President Tadic zegt zelf ook vragen te hebben. Waar heeft Mladic zich de afgelopen jaren opgehouden? En heeft hij handlangers binnen de overheid gehad? Hij heeft een onderzoek aangekondigd.