Waar is de Franse trots? Versailles gerestaureerd met Amerikaans geld

Politiek
door Admin
donderdag, 01 juli 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Je zult het bericht niet op de voorpagina van de Franse kranten terugvinden en ook op de website van Versailles zelf is het lang zoeken voordat je het persbericht vindt: een Amerikaanse particuliere stichting is verantwoordelijk voor de restauratie van het voormalige domein van Marie Antoinette.
The New York Times Magazine meldt hoe het de American Friends of Versailles in tijden van kredietcrisis kennelijk moeiteloos lukt om de miljoenen bijeen te brengen voor de restauratie van le Pavillon Frais, onderdeel van het Petit Trianon van Marie-Antoinette. De Franse koningin kreeg het domein in 1774 van haar man, koning Lodewijk XVI en liet er o.a. een theater, een boerderijtje en een 'Temple de l'Amour' aanleggen.
Wie ooit de film van Sofia Coppolla over de jonge Marie Antoinette zag, kan zich een voorstelling maken van de decadentie en luxe waarmee de jonge koningin zich omringde. De film werd op lokatie in Versailles gedraaid. Marie Antoinette zou zich wel thuis gevoeld hebben op het feest dat gisteren ter ere van de heropening van het domein werd gehouden: champagne in de Spiegelzaal, een luxueus diner aan een met zilver gedekte tafel en uitbundig vuurwerk om middernacht. Op de gastenlijst figureerden namen als Kissinger, Rockefeller en François Sarkozy, broer van de Franse president.
En terwijl de bonuspotten van de grote banken zich weer vullen, kunnen Amerikaanse erfgenames zich in een dure baljurk hijsen en zich voor één nacht een heuse Franse prinses voelen.