Welke bejaarde kandidaat wordt president van de VS?

Politiek
zondag, 01 december 2019 om 11:57
welingelichtekringen header 1
De belangrijkste presidentskandidaten in de VS zijn allemaal ouder dan 70 op de verkiezingsdag in november 2020.
Elizabeth Warren is met haar 71 lentes de jongste bij de favorieten van de Democraten. De andere kanshebbers lopen al richting de 80: Bernie Sanders is 79 en Joe Biden 78. Bij de Republikeinen is Donald Trump straks 74 als hij gaat strijden voor een tweede termijn. Tenslotte heeft ook mediamagnaat Michael Bloomberg zich kandidaat gesteld voor de Democraten. Zijn leeftijd? Bijna 78.
Journalist en columnist Roxanne Roberts liet zich in een opiniestuk voor The Washington Post kritisch uit over de bejaarde politici. "Ze zijn allemaal in de zeventig en er is niet genoeg haarverf of spraytan in de wereld om dat te verdoezelen. Ze zijn misschien slim en ervaren, maar - sorry boomers - 70 plus is niet het nieuwe 50."
Oud-president Jimmy Carter (95) pleitte in een interview zelfs voor een maximum leeftijd. "Ik geloof niet dat ik als 80-jarige de taken had kunnen uitvoeren die bij het presidentschap horen", zei hij.
Maar zal een oude president echt veel slechter presteren dan een jongere?Niet per se, legt hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie André Aleman van de Rijksuniversiteit Groningen uit aan de NOS. Hij verklaart dat de verschillen tussen ouderen groot zijn. "Als je de hersenen van een groep 25-jarigen vergelijkt, dan zie je dat ze heel dicht bij elkaar presteren. Bij ouderen zie je juist grote verschillen. Sommigen hebben de geest van iemand van 30."
Wel is het zo dat de kans dat een 80-jarige president tijdens zijn presidentschap achteruit gaat veel groter. "Dat is inderdaad een belangrijk aandachtspunt", zegt neuropsycholoog Aleman. "Want je kan inderdaad nog prima functioneren op je 77ste of 78ste. Maar vergeleken met een jonge president is de kans veel groter dat hij in zijn ambtstermijn achteruit gaat."
Bron(nen): NOS