Wikileaks. Van Rompuy: Europa is slechts in Afghanistan om Amerika een afgang te besparen

Politiek
zaterdag, 04 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De president van de EU in januari 2010 in een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur over Afghanistan: "We doen nog mee in Afghanistan. Maar het is de laatste kans. Europa doet mee uit respect voor de VS. Niet uit betrokkenheid met Afghanistan." "Niemand gelooft nog in Afghanistan. Maar we zullen in 2010 nog afwachten. Als het in 2010 niks wordt, dan is het voorbij, want het is de laatste kans. En wat de Belgische deelname betreft: zodra er een Belgische dode valt is het afgelopen."
In datzelfde gesprek maakt Van Rompuy zich buitengewoon kwaad over de uitsluiting van Europa in Kopenhagen. En ziet ook wel in dat dat ook aan Europa ligt. "Want wie moet je bellen? Merkel? Barroso?" Hij is blij dat hij zelf besloot niet te gaan. "Anders was mijn presidentschap al mislukt voor het was begonnen." En hij voorspelt voor de onderhandelingen in Cancun, die nu plaatsvinden, een mislukking
Het is dus zoals een gemiddelde waarnemer ook weet: de westerse aanwezigheid dient enkel het doel Amerika een afgang te besparen.
Een rare reden voor een Nederlander om te sneuvelen.