Wikileaks: VS lobbyde voor Mastercard en Visa in Rusland

Politiek
donderdag, 09 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
VS-diplomaten in Moskou hebben namens Visa en MasterCard gelobbyd. Ze hebben er voor gezorgd dat de twee bedrijven geen nadeel zouden ondervinden van een nieuwe Russische wet. Zo blijkt uit een vrijgegeven kabel door Wikileaks. Het openbaar maken van het telegram komt een dag nadat Visa - waarschijnlijk onder stevige druk van Washington - aankondigde dat het alle betalingen voor Wikileaks zou opschorten. Visa volgde MasterCard, PayPal en Amazon, die eerder al alle banden hadden verbroken met de site.
The Guardian meldt dat eerder dit jaar Moskou met plannen kwam om een nieuw nationaal creditcard systeem (NPCS) op te zetten. Het nieuwe systeem zou uiterst nadelig zijn voor Visa en MasterCard omdat alle inkomsten van de binnenlandse transacties (geschat op 4 miljard dollar per jaar) in de Russische staatskas zouden vloeien. Een consortium van Russische staatsbanken zouden het systeem beheren. Bovendien zou het verzenden van betalingendata naar het buitenland door de nieuwe wet verboden worden - een andere potentiële klap voor de twee Amerikaanse creditcardmaatschappijen.
In het telegram, gedateerd 1 februari 2010, staat dat de regering-Obama de zorg van de creditcardbedrijven heeft besproken met hooggeplaatste Russische overheidsfunctionarissen. En met succes. Volgens The Guardian berichtten de Russische media deze week dat de bezwaren van Visa en MasterCard zijn 'weggenomen'. Het hoofd financiering van het Russische ministerie zei dat de wet was ‘herzien’ om zo rekening te houden met de bezorgdheid van de ‘buitenlandse betalingsbedrijven’. Er zouden geen extra beperkingen komen op buitenlandse overschrijvingen, beloofde hij.
Bron(nen): The Guardian