Wopke Hoekstra ontdook belasting via belastingparadijs

Politiek
zondag, 03 oktober 2021 om 18:33
anp 438513600
CDA-leider Wopke Hoekstra investeerde geld in een bedrijf via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden, een berucht belastingparadijs. Een aantal topmensen uit de bankwereld doet dit momenteel nog steeds. "Ook al mag het, dan willen we het niet." Hoekstra verkocht zijn belang vlak voor hij minister van Financiën werd.
Dat melden de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad die samen met onderzoeksplatform Investico toegang hebben tot de Pandora Papers. Dat is de gelekte boekhouding van 14 bedrijven die erin gespecialiseerd zijn om andere bedrijven te helpen zo min mogelijk belasting te betalen.
Hoekstra wist naar eigen zeggen niet dat hij investeerde via een notoir belastingparadijs. Dat is voor een partner van McKinsey uitermate onwaarschijnlijk.
Andere investeerders geven tegenover FD en Trouw aan dat ze daar wel van op de hoogte waren. Bij de koop van de aandelen moest er zelfs een document getekend worden waar 'Britse Maagdeneiland' op stond, herinnert een van hen zich, schrijft Trouw.
Hoogleraar Christoph Demmke, expert op het gebied van integriteit en adviseur van het Europees Parlement, noemt Hoekstra’s handelwijze in Trouw ‘onacceptabel’ en ‘beneden alle internationale standaarden’.
‘De Britse Maagdeneilanden hebben een zweem van belastingontwijking’, zegt hoogleraar corporate governance Leen Paape van de universiteit Nyenrode tegen Trouw. ‘Ook al mag het, dan nog willen we het niet. Het gaat vooral over maatschappelijke betamelijkheid.’
Dat Hoekstra zijn belang pas van de hand deed vlak voor zijn ministerschap is opmerkelijk. Toen was hij namelijk al zes jaar lid van de Eerste Kamer. Als senator zat hij ook in een commissie waar de strijd tegen belastingontwijking aan bod kwam.