Wordt Iran geteisterd door ongelukken of woedt er een geheime oorlog?

Politiek
dinsdag, 29 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de Iraanse stad Isfahan heeft zich gisteren een geheimzinnige explosie voorgedaan. Het incident komt na een grote ontploffing op een raketbasis, eerder deze maand. Het is het zoveelste incident in een reeks van mysterieuze ontploffingen van gaspijpleidingen, olie-installaties en militaire bases.
Hoewel de gouverneur van de provincie verklaarde de explosie in Isfahan te hebben gehoord, zegt niemand te weten wat er is precies gebeurd. Volgens oppositiewebsites had de ontploffing plaats nabij de militaire academie van de stad. NRC vraagt zich af of al die rare explosies mogelijk een oorzaak hebben: Israël.
Twee weken geleden, op 12 november, werd Teheran opgeschrikt door een geweldige explosie. Toen ging de raketbasis Shahid Modarres in rook op, volgens autoriteiten door een „ongeluk” veroorzaakt tijdens transport van raketten. Daarbij vond een belangrijke raketexpert de dood.
Experts wijzen erop dat de afgelopen twee jaar het aantal verdachte explosies is vervijfvoudigd. Sinds vorig jaar hebben er ten minste 17 explosies van cruciale gaspijpleidingen plaatsgehad, vergeleken met drie in 2008 en 2009. Tegelijkertijd waren er meer dan tien explosies in olie-installaties.
„Als het sabotage is, dan is het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran al bezig”, zegt een Iraanse analist die anoniem wil blijven. „Dit is een gevaarlijk spel, want Iran kan ook terugslaan.”
Bron(nen): NRC