Zelfs de JOVD heeft genoeg van Rutte: "Zo kan hij niet volgende verkiezingen leiden"

Politiek
vrijdag, 18 november 2022 om 11:57
anp 454545172
De JOVD is het niet eens met de koers (of het gebrek daaraan) die de moederpartij vaart. "De Rutte van de afgelopen jaren kan niet de volgende verkiezingen leiden", zegt JOVD-bestuurslid Bram van Bon in de Volkskrant.
Samen met landelijk voorzitter Michiel Suijker (24) van de VVD-jongeren en de afdeling Groningen dient hij op het landelijke congres namens bijna 200 VVD-leden een motie in om de asielwet te steunen. Ook Suijker ziet dat het anders moet. "Jongeren uit een rijke familie hebben een grotere kans om te slagen in het leven, onder meer doordat ze beter onderwijs krijgen."
OngelijkheidVeel van zijn vrienden kunnen niet op kamers gaan, merkt Suijker. Van Bon: "Of ze gaan toch op kamers, maar werken dan dertig uur per week naast hun studie. Ook hier zie je ongelijkheid ontstaan: deze groep kan zich geen studievertraging veroorloven en kan daardoor moeilijker een bestuursfunctie doen of een half jaar in het buitenland studeren. Bij het solliciteren staan zij op achterstand."
Verkeerde afslagBeide mannen vinden dat het liberalisme onder Mark Rutte een verkeerde afslag heeft genomen. Van Bon: "In Nederland worden mensen nu slapend rijk en werkend arm. Als je rendement haalt uit je vermogen, bijvoorbeeld omdat je belegt in een huis, betaal je maar een laag percentage belasting over die inkomsten. Als je verpleegkundige bent en je werkt een paar uurtjes meer, dan draag je de helft af."
VermogensbelastingEn dus moet de vermogensbelasting omhoog vinden ze. Suijker: "Die moet ten minste gelijk zijn aan de belasting die je betaalt over inkomsten uit arbeid. Het is ook eerlijker om een hogere erf- en schenkbelasting te rekenen. Wat ons betreft mag die naar 50 procent."
Bron(nen): De Volkskrant