Waarom schoot de 20-jarige Adam al die kinderen dood?

Heel langzaam wordt meer bekend over wat er gisteren op de basisschool in Newtown gebeurd is. Behalve dat ene ding: waarom? Wat bekend is geworden - volgens de New York Times - is dat de 20-jarige Adam Lanza eerst thuis zijn moeder heeft doodgeschoten. Die werkte als kleuterjuf op de school en had een vergunning voor 5 wapens. Drie ervan heeft zoon Adam gebruikt voor zijn daad. Op de school schoot hij 20 kinderen dood, tussen de 4 en de 10, zes leerkrachten, en zichzelf. Inclusief zijn moeder, die hij thuis al vermoordde, brengt dat het totaal op 28. De directeur van de school had de deur voor Adam opengedaan, omdat ze zag wie het was: de zoon van een leerkracht. Ook zij werd doodgeschoten. De Times gaat niet in op de dader: daarover staat te weinig vast. De New York Daily News doet dat wel. Volgens de tabloid was Adam een getroebleerd kind dat trekken vertoonde van de psychiatrische aandoening Asperger. Hij groeide op in een welvarend gezin, waarvan de ouders scheidden toen hij nog jong was. 'Dat kind was behoorlijk in de war', zegt een bekende tegen de krant. 'Adam had a lot of mental problems.' Samengevat: 'verlegen en nerveus, buitengewoon intelligent en mogelijk iemand met een aan autisme verwante stoornis of een persoonlijkheidsstoornis.  

Bron(nen):   New York Times  New York Daily News    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Je zou denken dat nu op korte termijn de wapenwetten veranderd worden, in Amerika. Maar reken daar niet op. Het hebben van een eigen wapen zit de Amerikanen in de genen. Ze voelen zich eigenlijk nog de pionier die hun over-overgrootvader ooit was en vertrouwen alleen op zichzelf als het erom gaat dat ze zich moeten verdedigen.

  Nieuwe wetten zullen weinig veranderen. De gebrekkige gezondheidszorg is er de oorzaak van dat er steeds meer gestoorden buiten de inrichtingen rondlopen. Onbehandeld. Zelfs al wordt er vanaf vandaag geen wapen meer verkocht, dan nog is er een onafzienbaar groot arsenaal aan wapens in alle huishoudens, wapens die echt niet worden ingeleverd als de wet dat vereist.

  Misschien is er in Amerika wel een meerderheid te vinden voor een wet die nastreeft dat zij die lijden of ooit hebben geleden aan een psychische stoornis nooit een wapenvergunning kunnen krijgen. Maar dan nog…

  Ik vrees dat de Amerikanen het ‘point of no-return’ allang gepasseerd zijn en dat ze moeten zien te leven met de gevolgen van hun pioniersmentaliteit.

  • willemZ

   De VS is een land van mythes. Mythes over ongekende vrijheid, onbegrensde mogelijkheden en kansen voor iedereen, mythes over geluk voor allen. De keerzijde van die mythes is dat die vrijheid, kansen en dat geluk alleen maar bestaat voor een bevoorrechte groep die al decennia, misschien eeuwen de touwtjes in handen hebben. Verder is het allemaal klatergoud en Hollywood: ziet er leuk uit, maar stelt niets voor.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Betweter

    Misschien kunnen jullie er beter eerst zelf eens gaan kijken om te constateren dat het merendeel van de Amerikanen hele gewone mensen zijn. Wel zijn er flinke verschillen in mentaliteit van conservatief (bijv. Alabama) tot erg progressief (bijv. LA), maar dat hebben we hier ook (Staphorst vs Amsterdam).

    Over het mogen hebben van wapens zijn zowel voor- als nadelen te bedenken. Hier zijn we bijv. compleet weerloos als er iets gebeurd en de houder van het geweldsmonopolie er niet op tijd kan zijn.
    Ik ben overigens geen voorstander van het mogen hebben van wapens, maar ik kan me goed voorstellen dat als je afgelegen woont het toch wel prettig is om er een te hebben.

    (in antwoord op willemZ)

Reacties niet toegestaan