Krimpregio in Italië geeft 25.000 euro aan mensen die er komen wonen

Een krimpregio in het zuiden van Italië biedt nieuwkomers drie jaar lang 700 euro per maand als ze in één van de uitgestorven dorpjes komen wonen. Er zit echter een addertje onder het gras.

De nieuwe bewoners moeten een bedrijfje beginnen en de bonus van 25.000 euro in totaal geldt alleen als je in een dorp van minder dan 2.000 inwoners gaat wonen. "Als we het geld in één keer zouden geven, was het enkel liefdadigheid," aldus Donato Toma, de gouverneur van de regio Molise tegen The Guardian. "Wij wilden meer doen; we willen dat mensen hier investeren. Ze kunnen allerlei soorten ondernemingen beginnen: een bakkerij, een kiosk, een restaurant, wat dan ook. Het is een manier om weer levendigheid te krijgen in onze stadjes, terwijl ook de bevolking groeit."

Toma kondigde verder aan dat elk plaatsje met minder dan 2.000 inwoners 10.000 euro ontvangt voor infrastructuur en culturele activiteiten. "Het gaat er niet alleen om dat de bevolking groeit. Mensen hebben ook infrastructuur nodig en een reden om te blijven, anders zijn we in een paar jaar weer terug bij af," zegt hij.

Italië is het enige grote land in Europa waarvan de bevolking de komende vijf jaar krimpt, blijkt uit cijfers van de VN. Het staat op de tweede plaats, na Japan, als het land met de meeste ouderen. Voor iedere honderd jonge mensen wonen er bijna 169 mensen die ouder zijn dan 65.

De regio Molise is niet de enige die maatregelen neemt om nieuwe inwoners te trekken. Diverse dorpen op Sicilië boden eerder al huizen aan voor een euro, mits ze werden opgeknapt.

Bron(nen):   The Guardian