Chinese dronebeelden onthullen honderden geblinddoekte en geketende gevangenen

Schokkende dronebeelden uit China laten zien hoe politie honderden geblinddoekte en geketende mannen transporteert. Daarover schrijft The Guardian.

De video, die afgelopen week op het YouTube-kanaal War on Fear werd geplaatst, toont wat lijkt op Oeigoeren of andere minderheden in uniformen met gladgeschoren hoofden. Hun ogen zijn bedekt en ze zitten in lange rijen op de grond. Later worden ze weggeleid door de politie. Gevangenen in China worden vaak vervoerd met handboeien en blinddoeken.

De Australische onderzoeker Nathan Ruser gebruikte aanwijzingen in de beelden, zoals de achtergrond en de stand van de zon om de video te verifiëren. Hij denkt dat de film is gemaakt op een treinstation ten westen van Korla in het zuidoosten van Xinjiang.

Er klinkt al veel langer internationale kritiek op de manier waarop China meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden gevangen houdt in strafkampen en heropvoedingskampen in de regio Xinjiang.

Het aantal arrestaties en gevangenisstraffen is tevens opnieuw toegenomen. Volgens een analyse van The New York Times zijn er in 2017 en 2018 zo'n 230.000 mensen gevangen genomen of anderszins gestraft. In Xinjiang woont minder dan 2 procent van de Chinese bevolking, maar de regio was in 2017 goed voor 21 procent van alle arrestaties.

Volgens Ruser zijn de gevangenen verplaatst van gevangenissen in Kashgar naar Korla, waar nog strenger wordt opgetreden. In de regio zouden diverse hardhandige heropvoedingskampen liggen. "Het druist in tegen het propaganda-offensief waar China mee bezig was," aldus de onderzoeker. China nam diplomaten en selecte groepjes journalisten mee op zorgvuldig georkestreerde tours door Xinjiang en verdedigde zijn anti-extremisme-methodes. Het land noemde het zelfs een voorbeeld voor andere landen.

Bekijk de beelden op de website van The Guardian (of hieronder).