Bekende maffia-expert: “De Amsterdamse maffia is veel erger dan die in Napels”

Nederland heeft de drugsmaffia niet meer onder controle. Dat schreven hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en journalist Jan Tromp eind vorige maand in een ontluisterend rapport. De moord op advocaat Derk Wiersum bevestigt die stelling alleen maar. De Volkskrant vroeg schrijver en maffia-expert Roberto Saviano (40) naar zijn mening. "De maffia in Amsterdam is erger dan in Napels," zegt hij.

Nederland erger dan Napels
Saviano schreef het boek Gomorra over de Italiaanse Camorra en wordt sindsdien 24 uur per dag bewaakt. Hij publiceerde nog meer werk over drugshandel en maffia en geldt als top-expert op dit gebied. "Als je mij vraagt wat de meest corrupte plekken zijn die ik in mijn leven ben tegengekomen, antwoord ik niet Napels of Lagos, maar: Londen en Amsterdam," begint hij. "En daarmee bedoel ik geen corruptie op straatniveau. Bij jullie zijn niet de politici of de agenten corrupt, zoals in Napels of Lagos. Ik heb het over het systeem. En dan vooral jullie financiële systeem. Het klopt dat de meeste criminaliteit op straat Marokkaans, Italiaans, Servisch of Russisch is, maar vergis je niet: het witwassen is allemaal Nederlands."

Belastingparadijs
Nederland kon een paradijs worden voor drugshandel door de handig gelegen Rotterdamse haven en de nauwe banden met de Nederlandse Antillen, waardoor cocaïnehandel eenvoudig is. Maar vooral door het financiële systeem, dat 'een bepaalde fiscale schaduw biedt waarin criminelen goed kunnen gedijen'. Denk daarbij vooral aan de vele brievenbusfirma's en de ingewikkelde, maar toegestane belastingconstructies, waardoor drugsgeld makkelijk wit te wassen is. "Als ik de Nederlandse premier tegenover me zou hebben en hij zou mij vragen hoe jullie criminele probleem is op te lossen, zou ik hem als eerste zeggen: doe wat aan je rol als belastingparadijs", zegt Saviano tegen de krant.

Hij beaamt dat Amsterdam geen Napels is in de zin dat er veel openlijk geweld is. "Maar op een ander, hoger niveau is Amsterdam veel belangrijker dan Napels. Er zijn clans aanwezig uit de hele wereld, want Nederland is een van de belangrijkste doorvoerhavens. Zij weten: wie Nederland in handen heeft, heeft een van de slagaders van de wereldwijde drugsmarkt in handen."

Gedoogbeleid is slecht
Saviano hekelt het Nederlandse drugsbeleid. "Wat zeker niet heeft geholpen, is jullie gedoogbeleid, dat in feite neerkomt op een afwezigheid van regels. Daardoor zijn er de afgelopen decennia talloze clans naar Amsterdam getrokken - Serviërs, Russen, de 'ndrangheta, maar bijvoorbeeld ook Napolitanen die naar Nederland kwamen om hasj te kopen en door te smokkelen naar Italië. Hetzelfde geldt voor de mocromaffia. Die zijn ook relatief klein begonnen met hasj, waarna ze zich gaandeweg met andere middelen zijn gaan bezighouden."

Het is niet de schuld van Marokkanen
Waarom er niet net als in Italië strenge maatregelen zijn genomen tegen de maffia? "Omdat er in Nederland nog nooit een journalist is vermoord door de maffia, omdat er nog nooit een rechter is vermoord door de maffia. Omdat er in Nederland nog nooit echte sociale problemen zijn ontstaan door de maffia. Bovendien blijven jullie beweren dat dit soort geweldsuitbarstingen de schuld is van Marokkanen, Russen of Italianen die toevallig actief zijn in Nederland. Maar zo werkt het niet. Ze zijn hier allemaal actief omdat het Nederlandse systeem zo gunstig voor ze is. Ze zijn hier omdat jullie dat toelaten."

Bron(nen):   De Volkskrant