Maandenlange celstraf voor vuurwerkhooligans

Vuurwerkhooligans die de jaarwisseling verstoren, moeten rekenen op maandanlange celstraf of honderden euro’s boete en schadevergoeding aan hun slachtoffer. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, zegt vandaag in De Telegraaf dat het OM de harde aanpak van vorig jaar oud en nieuw doorzet. Bolhaar in De Telegraaf: “We zetten de ingeslagen weg voort. We pikken het niet als de feestvreugde wordt verstoord. Zo veel mogelijk handelen we deze zaken als OM zelf af, vaak binnen één of twee dagen, en daarnaast passen we supersnelrecht toe. Dat betekent een strafvoorstel van ons of binnen een paar dagen voor de rechter.” Vorig jaar zette het OM er voor het eerst vol op in om vandalen tijdens de jaarwisseling zo snel en hard mogelijk aan te pakken. Bijna duizend mensen werden aangehouden en opgelegde boetes gingen omhoog van gemiddeld 350 naar 540 euro. Celstraffen waren gemiddeld 163 dagen ten opzichte van veertig het jaar ervoor. Vorige jaarwisseling zette het OM er voor het eerst vol op in om raddraaiers zo snel en hard mogelijk aan te pakken. De politie hield bijna duizend mensen aan, een kwart meer dan het jaar ervoor. De opgelegde boetes gingen flink omhoog. De gemiddelde bekeuring was 540 euro tegen 350 euro het jaar ervoor. Wie zich zo misdroeg dat de rechter een celstraf nodig achtte, moest gemiddeld 163 dagen zitten tegen veertig het jaar ervoor

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Genuine_Defector

    Nog te slap. Geef boetes van een paar duizend euro en een paar jaar, of in ieder geval minstens 1 jaar, celstraf. Dit zijn zachte heelmeesters. Ik meen dat Bolhaar ook heeft gesteld dat eventuele slachtoffers door de daders (volledig) schadeloos moeten worden gesteld. Het is raar dat dat er überhaupt bij moet worden gezegd. Blijkbaar is het in Nederland nog niet zo geregeld dat slachtoffers van misdrijven automatisch volledig worden vergoed door de daders. Daders zouden standaard al het toegedane leed volledig moeten vergoeden, al duurt dat een leven lang.

    Nu ja, het is in ieder geval wel een beginnetje.

  2. Jannie Ooms

    163 dagen zitten voor vroegtijdig zwaar vuurwerk afsteken, want daar gaat het toch om, neem ik aan? Dat is absoluut afschrikwekkend, maar wel érg veel voor kwajongensstreken. Daarvoor moet een ander minstens woninginbraak met geweld voor op zijn conto hebben, of iemand dronken hebben doodgereden.

Reacties niet toegestaan